SÁMI NAŠUNÁLATEÁHTER BEAIVVÁŠ: “Bohtos dál dat beana”

Om arrangementet

Ei forestilling basert på Jon Fosses fortelling om kjærligheten mellom en mann og bikkja hans, om blodhevn og den rastløse ventinga

Det er ikke hver dag du får muligheten til å oppleve samtidsdramatiker og forfatter Jon Fosses ofte ensomme og triste skjebner formidlet på samisk. I denne helstøpte teateropplevelsen som ankommer Rosendal kort etter sin premiere, møter vi en einstøing som har skapt seg et meningsfullt liv sammen med hunden sin. Når hunden blir tatt fra ham, raser tilværelsen fullstendig sammen og vi står midt i en psykologisk thriller.

Som alltid med Fosses repetitive og fortetta tekster, settes både følelser og intellekt i spill hos oss. I denne forestillinga forstår vi at hunden blir et bilde på den tryggheten og meningen vi konstruerer i våre skrøpelige liv. Vi trenger alle noe for å overleve. Hva skjer når det blir røvet fra oss?

Jon Fosse har selv sagt dette om hunden som motiv: «Eg trur at hunden har noko med språklaus forståing å gjere, og eg prøver vel kanskje å nærme meg, å skrive fram, ei slags språklaus forståing for eksempel i pausane i stykka. Når dette er sagt, høyrest det litt feil ut. Eg trur vi må vere opptatt av noko, vente på noko, på hunden, på gud, på kjærasten, på Godot.»

 
Forfatter:
Jon Fosse
Bearbeiding og regi:
Leif Stinnerbom
Kostymedesign:
Inger Stinnerbom
Komponist:
Magnus Stinnerbom
Samisk oversettelse:
Britt-Inga Vars
Skuespillere:
Egil Keskitalo, Nils Henrik Buljo, I?gor Ántte Áilu Gaup
Teknikere:
Olav Johan Eira, Jan Cato Nilut
Grafisk design:
Kerstin Degerlund