Hålogaland Teater: Ødeland

Om arrangementet

Tvangsevakueringen av Finnmark: Intriger. Krig. Overgrep. En liten teaterscene.

Vi har som mål å være en trygg opplevelse utenfor hjemmet.
Husk å registrere deg og de du har med deg når du kjøper billetter.


OBS: som et smittevernstiltak er forestillinger i Alta kultursal pr 1. januar 2021 forbeholdt deltakere med bostedsadresse i Alta kommune.
Intriger. Krig. Overgrep. En liten teaterscene.

Med russerne i hælene var tyskerne i rask retrett på Kola-halvøya høsten 1944, og Bjørnevatn utenfor Kirkenes ble befridd 25. oktober. Men russerne hadde ingen planer om å okkupere Finnmark, og de stoppet fremrykkinga i Tana.

Hitler og de norske nazistene hadde derimot sine egne planer om å svi av vårt nordligste fylke og evakuere befolkningen. Hvis ikke frivillig, så med makt. Det skjedde mange overgrep denne vinteren, og mange av de evakuerte ble stuet ned i trange båter og sendt sørover under forferdelige forhold. Flere hundre mennesker døde, 11.000 bolighus ble brent ned, og det aller meste av infrastruktur og offentlige bygg gikk med i herjingene. 

Denne forestillingen kommer du ikke til å gå uberørt ut fra.

«Til tross for henstillinger fra Finnmark så lot riksadvokaten være å etterforske dette som krigsforbrytelse. Det er den store tragedien i tragedien.» 

Per Kristian Olsen, journalist og forfatter

De fire skuespillerne på scenen spiller til sammen i overkant av 40 roller. Her får du kjappe replikkvekslinger og rollebytter i en spennende og enkel scenografi med uvanlige virkemidler.

Premiere i Finnmark

Forestillingen skal ha urpremiere i Hammerfest 16. april og skal deretter ut på turné i Nord-Norge. Ødeland skal etter planen spille i Tromsø høsten 2021.

Varighet

90 minutter